Bobuľoviny: Zdravé maškrty plné vitamínov - ImunoVital

Bobuľoviny: Zdravé maškrty plné vitamínov

Autor článku

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Ak by sa robil rebríček najobľúbenejšieho letného ovocia, určite by sa na prvých priečkach umiestnili všetky chutné a šťavnaté drobné bobuľky, ktoré sú také typické práve pre horúce leto. Čučoriedky, černice, ríbezle či maliny chutia výborne a sú aj nesmierne zdravé. Na rozdiel od ostatných druhov ovocia, bobuľoviny sa vyznačujú tým, že obsahujú menej cukru a sú preplnené širokým spektrom vitamínom, minerálov a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

Účinné látky obsiahnuté v bobuľovinách

  • vápnik
  • železo
  • horčík
  • biotín
  • draslík
  • sodík
  • vitamín C
  • vitamín E

Zdravé a chutné bobuľoviny

Ríbezle sú bohaté na vitamín C

Či už červené, alebo čierne, tieto kyslasté drobné bobuľky sú plné vitamínu C. Okrem toho predstavujú aj dobrý zdroj draslíka. Čierne ríbezle majú o niečo trpkejšiu chuť, ale zato obsahujú oveľa viac vitamínu C ako červené ríbezle a mnohé ďalšie druhy ovocia. Napríklad v porovnaní s rovnakým množstvom (hmotnosťou) pomarančov je to až štyrikrát viac. Už jeden a pol lyžice čiernych ríbezlí pokryje dennú odporúčanú dávku C vitamínu. Pritom v čiernych ríbezliach sa tento vitamín stráca oveľa pomalšie než v inom ovocí. V sirupe z čiernych ríbezlí z neho za rok ubudne len 15 %.

Šupky ríbezlí obsahujú pigment antokyán, ktorý má aj protizápalové účinky a chráni pred baktériami typu E. coli. Sirup z čiernych ríbezlí zmierňuje bolesti hrdla. Šťava je však dosť agresívna na zubnú sklovinu, a preto by ste ju mali riediť vodou. Chutné červené ríbezle sú výborné čerstvé s troškou cukru. Pripraviť z nich môžete aj lahodné ovocné koláče, torty, dezerty, peny či vynikajúci pikantný lekvár a šťavu.

Liečivé čučoriedky

Nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé bobuľky sú bohatým zdrojom C vitamínu. 300 g čerstvých čučoriedok pokryje dennú odporúčanú dávku vitamínu C. Obsahujú tiež antokyanidíny veľmi účinné proti niektorým baktériám, najmä E. coli, spôsobujúcim rôzne ochorenia tráviaceho traktu.

Tieto fytochemické antibakteriálne látky pomáhajú pri liečbe zápalu močového mechúra a žalúdočných a črevných problémoch. Sušené plody sa v ľudovom liečiteľstve oddávna používali pri liečbe hnačky a otravách jedlom. Dnes už poznáme aj ďalšie významné liečivé pôsobenie čučoriedok. Sú vynikajúcim pomocníkom pre zdravie našich očí. Dokážu zlepšovať a chrániť zrak a sú účinné tiež ako prevencia a podporná liečba sivého a zeleného zákalu i ďalších porúch zraku.

Černice proti zápalom

Černice pripomínajú väčšie maliny a hoci ich nájdeme aj vo voľnej prírode, čoraz viac sa pestujú umelo v záhrade. Kultivované záhradné černice sú väčšie, no tie lesné majú zas výraznejšiu chuť. Chutná a zdravá je najmä černicová šťava. Tieto plody obsahujú tiež dostatok C vitamínu, vlákninu a kyselinu listovú. Nie každý vie, že sú aj akýmsi prírodným acylpyrínom, pretože obsahujú salicylan, látku podobnú acylpyrínu, s podobnými protizápalovými účinkami.

Maliny omladzujú

Okrem vynikajúcej a jedinečnej chuti si oddávna ľudia zakladali i na ich liečivých a omladzujúcich účinkoch. Tieto chutné a aromatické červené bobuľky sú rovnako ako všetko ostatné bobuľovité ovocie bohatým zdrojom vitamínu C. Obsahujú aj vitamín E, vlákninu, kyselinu listovú a kyselinu ellagovú.

Patria medzi významné ovocie s protirakovinovými účinkami. Malinová šťava sa v ľudovom liečiteľstve používa na detoxikáciu a prečistenie tráviaceho traktu, zmierňuje zápaly močového mechúra a pomáha znižovať horúčku. Zápaly kĺbov, poruchy trávenia alebo hnačky – pri všetkých týchto ochoreniach sú maliny výborným podporným a liečivým prostriedkom. Malinový ocot je osvedčené kloktadlo pri bolestiach hrdla aj liek proti kašľu. Stačí 500 g malín zaliať litrom vínneho octu, nechať dva týždne odstáť a potom scediť.

Na liečenie sa používajú taktiež malinové listy, najmä na spevnenie svalstva maternice. Pravidelné pitie čaju z malinových listov v posledných mesiacoch tehotenstva môže uľahčiť a urýchliť pôrod. Tento čaj je vhodný aj na zmiernenie kŕčov pri menštruácii. Odporúča sa i pri liečení tráviacich ťažkostí, hnačiek alebo zápchy a môžeme ho podávať aj malým deťom a batoľatám.

Brusnice každý deň

Toto bobuľovité ovocie objavili americkí Indiáni a používali ho najmä ako liek pri otravách krvi. Cenili si aj výnimočnú schopnosť brusníc zostať veľmi dlho čerstvé a nepokaziť sa. Slúžili preto najmä v zimnom období ako dobrý zdroj C vitamínu a na posilnenie imunity. Brusnice obsahujú aj železo a vlákninu, no najmä sú účinnými bojovníkmi proti baktérii Escherichia coli. Dokázalo sa, že už pravidelné pitie brusnicovej šťavy znižuje množstvo tejto baktérie a chráni tak pred vznikom zápalu močového mechúra.

Brusnice chránia pred viacerými vírusmi a plesňovými ochoreniami. Malé množstvo brusníc znižuje hladinu vápnika v moči, čím bráni tvorbe močových kameňov. Stačí vypiť 300 ml brusnicovej šťavy denne alebo zjesť 75 g čerstvých brusníc, ktoré vás následne bezpečne ochránia pre infekciami. Ak sa potrebujete liečiť a zbaviť nepriateľských baktérií, zjedzte denne 170 g brusníc alebo si doprajte maximálne 500 ml šťavy denne. Čerstvé brusnice vydržia dlho v chlade, môžete ich sušiť alebo zamraziť. Z brusníc možno pripraviť vynikajúcu omáčku k divine alebo červenému mäsu, pričom výborne chutí brusnicová zaváranina napríklad aj k sviečkovej na smotane.

Jahody proti starnutiu

Ich antioxidačné účinky majú dobrý vplyv na pleť, pôsobia totiž proti jej starnutiu. Jahody tiež priaznivo vplývajú na krvný obeh a stimulujú metabolizmus, takže sa tuk spaľuje rýchlejšie. V neposlednom rade slúžia ako ideálna náhrada sladkého pri diéte.

Maliny na znižovanie cholesterolu

Pokiaľ máte ťažkosti s nafukovaním alebo predmenštruačným syndrómom, určite by ste mali do jedálnička zaradiť maliny. Rovnako ako jahody, aj maliny stimulujú metabolizmus a sú vhodné i vtedy, keď držíte diétu. Obsahujú kyselinu ellagovú, ktorá vedie k znižovaniu cholesterolu a pôsobí preventívne proti ochoreniam srdca. Tiež sú zdrojom vitamínu C a obsahujú vlákninu.

Borievky pre ľudí s ochorením srdca

Podľa výskumu ide o ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov. Borievky sú cenným zdrojom draslíka, ktorý predstavuje tretí najčastejší prvok v ľudskom tele. Jeho zvýšený príjem je odporučený ľuďom s vysokým krvným tlakom a tiež slúži ako prevencia proti mozgovým príhodám. Borievky majú baktericídne účinky, dokážu účinne bojovať proti črevným parazitom a chránia črevnú sliznicu pred vstrebávaním toxických látok.

Vyšetrenie na objednaný termín a bez čakania

Vyberte si termín a rezervujte cez Bookio a budete mať vyšetrenie bez čakania.

Spolupracujeme so všetkými poisťovňami

Záleží nám na každom našom pacientovi bez ohľadu výberu poisťovne.