Vhodná výživa pri celiakii - ImunoVital

Vhodná výživa pri celiakii

Autor článku

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Celiakia predstavuje autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje hlavne tenké črevo a je vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu, teda v sliznici tenkého čreva. Vzniká vtedy chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamíny, vápnik, železo).

Ide o závažné, ale liečiteľné (resp. riešiteľné) ochorenie. Jej terapia spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa potravinám obsahujúcich lepok, inak povedané aj v bezlepkovej diéte. Nevyhnutnosťou pre dodržiavanie diéty je presné označovanie potravín ako „gluten-free“. Na začiatku liečby by ste sa mali kvôli znovuobnoveniu funkcie tenkého čreva vyhýbať aj mliečnym produktom, lebo kvôli nedostatku laktázy je narušený i rozklad mliečnych bielkovín (tzv. „prechodná intolerancia laktózy“). Chyby v stravovaní veľmi rýchlo opätovne vyvolávajú symptómy a po rokoch môžu viesť k vzniku rakoviny čreva, ako aj iných zhubných ochorení, najmä malígnych lymfómov.

Nevhodné potraviny, ktoré obsahujú lepok

  • Múka a múčne výrobky – pšeničná, žitná, jačmenná múka, ovos, ovsené vločky, krúpy, krúpky, pšeničný škrob.
  • Mliečne výrobky – aromatické a pikantné syry, ktoré môžu chemickým zložením dráždiť tráviaci trakt.
  • Mäso – pripravované s omáčkami, zaprávané mäsá zahusťované bežnou múkou, plnky z bežného pečiva, kupované mleté mäsá (možné zvyšky pečiva), paštéty, nátierky, všetky druhy údenín (pre vysoký obsah tukov – nasýtených mastných kyselín), jaternice, krvavničky, ryby v pikantnom náleve.
  • Tuky – prepaľované tuky, loj, bravčová masť, slanina.
  • Zelenina – všetky druhy zeleninových jedál zahustených bežnou múkou, zaprávaná zelenina, zeleninové karbonátky pripravované s bežným pečivom, príp. strúhankou, nafukujúce druhy (kapusta, kel, uhorka, paprika, reďkovka, cibuľa, cesnak).
  • Ovocie – neodporúča sa ovocie, ktoré spôsobuje nadmerné nafukovanie a dráždenie tráviaceho traktu, tzv. zrniečkové druhy (jahody, maliny, ríbezle, černice, egreše, hrozno, čučoriedky, kivi).
  • Múčne jedlá – všetky bežné pekárenské výrobky (pečivo, chlieb, sendviče a cestá z bežnej múky).
  • Vyprážané jedlá – všetky vyprážané jedlá pripravené s bežne používanou múkou.
  • Majonézy, šaláty – všetky druhy kupovaných majonéz, tatárska omáčka, kupované šaláty, vajcia plnené majonézou.
  • Múčniky, kaše, nákypy – palacinky a lievance pripravené z bežnej múky, žemľovka, tvarohové nákypy, krupicová kaša, nákyp, keksy, torty, perníky, piškóty, sušienky.
  • Polievky – všetky polievky zahustené bežnou múkou, haluškami či bežnými cestovinami, sáčkové polievky.
  • Cukrovinky – plnená čokoláda, karamelky, fondátové sladkosti, nugát, zmrzlina a iné podľa uvedenia obsahu zloženia na obale.
  • Nápoje – káva, liehoviny, alkohol, sladové nápoje, sýtené sladené nápoje.
  • Koreniny – ostré, pikantné a aromatické druhy korenín.
Aká je výživa pri celiakii

Technologická príprava bezlepkových pokrmov

Všetky pokrmy pripravujeme s úplným vylúčením bežnej múky, ktorá obsahuje lepok. Vhodná tepelná úprava je varenie, dusenie, grilovanie, opekanie nasucho, pečenie v alobale. Pokrmy zahusťujeme zemiakovým alebo kukuričným škrobom, sójovou múkou, postrúhanou zeleninou či zemiakom. Testovanie prítomnosti gluténu v potravinách sa robí pomocou ELISA testu, ktorý sa využíva aj na zistenie prítomnosti gluténových protilátok v krvi.

Potraviny vhodné pre celiatikov

  • Múka a múčne výrobky – sójová múka, ryža, ryžová múka, zemiakový škrob, kukurica, kukuričný škrob, proso, špeciálne upravený pšeničný škrob, strukoviny (v neskoršom štádiu v menšom množstve).
  • Mlieko a mliečne výrobky – ak je dobrá znášanlivosť mlieka (postihnutý nemá hnačky ani tráviace ťažkosti po požití), podávame ho samostatne alebo v kombinácii s čajom, karamelom. Mlieko používame aj na prípravu jednotlivých pokrmov. Pri mliečnych výrobkoch uprednostňujeme tie, ktoré majú nižší obsah tuku. Pudingy a krémy konzumujeme iba tie, ktoré pripravíme doma s použitím Maizeny alebo Solamylu.
  • Mäsá – všetky mäsá varené, dusené, pečené, hydina, ryby, šunka, údené mäso, mleté mäso, paštéty a nátierky pripravené doma na bezlepkovom základe.
  • Tuky – rastlinné tuky a oleje, čerstvé maslo.
  • Zelenina – všetky druhy zeleninových šalátov, zelenina surová, varená, dusená nezahustená múkou alebo pripravená na bezlepkovom základe – bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok.
  • Zemiaky sú podávané najčastejšie a vhodné sú i pre vysoký obsah vitamínu C. Pripravujeme ich varením, dusením, pečením, najlepšie však s použitím rastlinného tuku. Zahusťujeme nimi aj polievky a prívarky strúhanou formou a pripravujeme z nich rôzne jedlá. V niektorých prípadoch sa v spojitosti s tráviacimi ťažkosťami (pocit nafukovania) vylučujú stará, drevnatá a nafukujúca zelenina a strukoviny, paprika, uhorka, kapusta, kel, reďkovka, cibuľa a cesnak, hríby, vo väčšom množstve hrášok a kukurica.
  • Ovocie – všetky druhy čerstvého ovocia podľa individuálnej znášanlivosti, pretlaky, šťavy, kompóty. V niektorých prípadoch je v spojitosti s tráviacimi ťažkosťami potrebné vylučovať dráždivé druhy s obsahom drobných zrniečok (dochádza k chemickému dráždeniu tráviaceho traktu) ako kivi, jahody, maliny, egreše, ríbezle, hrozno.
  • Múčne jedlá – chlieb, pečivo, piškóty bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok. Knedličky, palacinky, koláče, cestoviny len pripravené na bezlepkovom základe.
  • Vyprážané jedlá – iba na bezlepkovom základe po dlhšom dodržiavaní diéty. V akútnych štádiách sa tepelné spracovanie pokrmov vyprážaním neodporúča. Jednak pre zaťažovanie tráviaceho traktu tukmi, ale aj pre vznik karcinogénnych látok tepelným pôsobením tukov.
  • Majonézy, šaláty – majonézy a šaláty pripravované doma na bezlepkovom základe zo sójovej múky alebo z múky bez obsahu lepku. Šaláty pripravené doma so sójovou majonézou.
  • Vajcia – pripravené rôznymi spôsobmi na bezlepkovom základe.
  • Múčniky, kaša, nákypy – pripravené na bezlepkovom základe, čiže bez klasickej múky.
  • Cukrovinky – čistá čokoláda, želé v malom množstve, tvrdé neplnené cukríky, snehové pusinky a všetky cukrovinky pripravené na bezlepkovom základe.
  • Nápoje – čaj, ovocné šťavy, mušty, ovocné čaje, minerálne vody, stolové prírodné vody.
  • Konzervy a konzervované jedlá – podľa údajov na obale výrobku. Tie, ktoré obsahujú múku s obsahom lepku sa vylučujú.

Najčastejšie chyby v úprave stravy pri celiakii

  • Predpoklad, že málo gluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém.
  • Ignorovanie celej bezlepkovej diéty.
  • Zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu.
  • Nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou a strukovinami).
  • Vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúcich glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)

Možné dôsledky zanedbania bezlepkovej diéty

  • rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm)
  • rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení
  • osteoporóza
  • neplodnosť a potraty
  • anémia
  • poruchy rastu u detí
  • epileptické záchvaty

Domáci test na celiakiu

Pre tých, ktorí by chceli mať istotu, že netrpia celiakiou, je v súčasnej dobe k dispozícii voľne predajný domáci test na celiakiu. Jeho prevedenie je veľmi jednoduché a výsledok je známy behom 10 minút. Robí sa z kvapky krvi z bruška prsta. Vpich malou ihlou je takmer bezbolestný a test je vhodný aj pre deti. Ak vám vyjde pozitívny výsledok, musíte ísť k svojmu praktickému lekárovi, ktorý vás pošle ku gastroenterológovi.

Až následné testy tkaniva z tenkého čreva, teda biopsie čreva, potvrdia, či máte skutočne celiakiu. Histológia je v súčasnosti jediná metóda oficiálne uznávaná na potvrdenie ochorenia. Pri troche tréningu sa dá na bezlepkovú diétu zvyknúť, naučiť sa rozlišovať potraviny obsahujúce lepok a dokonca veľmi chutne variť. Na internete nájdete množstvo receptov na bezlepkové jedlá, ktoré sú napriek vyššej zložitosti surovín nielen veľmi chutné, ale aj dostatočne výživné.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Vyšetrenie na objednaný termín a bez čakania

Vyberte si termín a rezervujte cez Bookio a budete mať vyšetrenie bez čakania.

Spolupracujeme so všetkými poisťovňami

Záleží nám na každom našom pacientovi bez ohľadu výberu poisťovne.