Čo je histamínová intolerancia a ako ovplyvňuje váš život?
Patria k vašim „dobrým“ známym únava, opuchy slizníc a kože, dlhodobé tráviace ťažkosti či svrbenie celého tela? Ak vám lekári nepotvrdili potravinovú alergiu, celiakiu ani potravinovú intoleranciu, potom možno patríte k 2 až 3 % populácie, ktoré trpia touto menej známou chorobou nazývanou histamínová intolerancia.
Kedy môže ísť o histamínovú intoleranciu
Ak mávate pravidelne po konzumácii vybraných jedál či nápojov niektoré z nasledujúcich prejavov, je dosť možné, že váš organizmus trpí práve týmto druhom neznášanlivosti.
- Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
- Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.
- Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
- Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.
K ďalším chronickým prejavom typickým pre túto chorobu patria:
- iné alergii podobné ťažkosti,
- chronická únava,
- bolestivá menštruácia,
- nervozita, poruchy vedomia, spánku.
Histamínová intolerancia nie je potravinová alergia
Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO. Nedostatočné množstvo DAO vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou. V tele má na starosti viacero významných úloh, napríklad aktiváciu nervového systému či podnietenie tvorby žalúdočnej kyseliny. DAO zas nájdete v tenkom čreve a slúži na rozkladanie histamínu. Aktivita enzýmu DAO je pritom geneticky podmienená. V detstve a v mladosti býva tento enzým v dostatočnom množstve a dostatočne aktívny. U niektorých ľudí však aktivita vekom klesá, pričom až 80 % takto postihnutých sú stredného veku, častejšie ženy. Počas tehotenstva sa histamínová intolerancia objavuje len veľmi zriedkavo.
Ako potvrdiť, že máte histamínovú intoleranciu (HI)?
Záleží na tom, či ide o trvalú, chronickú formu histamínovej intolerancie alebo o prechodnú formu HI, ktorá dokáže potrápiť skoro každého. Príčinou dočasnej formy HI bývajú napríklad nadmerné užitie alkoholu (tzv. „opica“) či niektoré lieky (antibiotiká a pod.), ktoré krátkodobo zablokujú tvorbu DAO. Diagnostika a najmä „liečenie“ je v takomto prípade zrejmé. Čo však v prípade, ak máte dlhodobo vyššie zmienené ťažkosti a vyšetrenia vylúčili potravinovú alergiu, intoleranciu aj celiakiu? V takomto prípade požiadajte svojho alergológa-imunológa o jednoduché vyšetrenie z krvi, ktorým sa stanoví aktivita enzýmu DAO. K správnej diagnóze môže napomôcť aj diéta – vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. Vtedy prichádza k prekvapivo rýchlemu ústupu zdravotných problémov.
Bezhistamínová diéta alebo ktorým jedlám sa treba vyhnúť
Tento typ diéty na jednej strane zásadne zmení dovtedajší životný štýl pacienta, na druhej strane predstavuje významný krok v liečbe histamínovej intolerancie. Mnoho potravín a obľúbených pochutín sa znenazdajky stáva tabu. Nepríjemné je aj to, že na rozdiel od niektorých potravinových alergií nepomáha ani tepelné spracovanie problémových potravín.
K problémovým potravinám patria v prvom rade tie, pri ktorých príprave bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia. Dlhšie skladovanie zvyšuje v potravinách množstvo histamínu. Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako „uvoľňovače histamínu“ uloženého v ľudskom tele.
Najznámejšie a najrozšírenejšie spúšťače prejavov histamínovej intolerancie
- Alkohol, hlavne červené víno, sekt a kvasinkové pivo,
- zrejúce syry, napr. gouda, čedar,
- ryby a iné morské živočíchy,
- údeniny – saláma, šunka, párky,
- rôzne druhy zeleniny – rajčiny, špenát, baklažán,
- rôzne druhy ovocia – jahody, ananás, banány,
čokoláda, - pizza sa môže kvôli oblohe a prísadám stať „histamínovou bombou“.
Aké možnosti liečby poznáme?
Prvým liečebným krokom je už spomínaná bezhistamínová diéta. Pre prípravu bezhistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými. Vhodné recepty nájdete napríklad v špecializovanej publikácii Histamínová intolerance. K najvhodnejším potravinám a nápojom patria:
- zemiaky, ryža, cestoviny,
- cereálie,
- čerstvé mliekarenské výrobky ako cmar, jogurty, tvaroh, smotana,
- zelenina ako hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak, tekvica, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka, rebarbora,
- ovocie ako jablká, nektárinky, broskyne, slivky, čerešne, melóny, citrón, egreš, brusnice,
rastlinný olej, - mäso, hydina, ryby sa odporúčajú iba úplne čerstvé alebo hlboko zmrazené,
- čerstvé vajcia,
- z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda.
Druhým liečebným krokom je užívanie výživových doplnkov obsahujúcich enzým diaminooxidáza vo forme kapsúl (napr. DAOSIN). Treba ho užívať 1 až 3x denne tesne pred jedlom alebo akútne pri ťažkostiach. Je na vás, pre ktorú formu liečby histamínovej intolerancie sa rozhodnete. Dôležité je spozorovať jej príznaky a prejavy, zistiť príčiny tohto druhu neznášanlivosti a nájsť riešenie, ktoré bude pre vás najvhodnejšie.