Prírodné sladidlo Stévia sladí a lieči zároveň
Nemá takmer žiadne kalórie, používa sa najmä ako sladidlo a navyše jej nechýbajú liečivé vlastnosti. Rastlinu, ktorú vzala konečne minulý rok na milosť aj Európska únia možno pestovať i doma v kvetináči. Používa sa na osladenie nápojov a sladkých výrobkov, pričom využitie má aj v kozmetike. Stevia Rebaudiana Bertoni či inak nazývaná tiež Stévia cukrová (Stévia sladká, sladké lístky i medové lístky) patrí k rodu Stevia, ktorých poznáme viac ako 150 druhov. Je to rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 až 60 cm. Táto viacročná rastlina, či skôr menší krík, je 300-krát sladšia než cukrová repa.
Pôvod Stévie
Stévia pochádza z oblasti medzi Paraguajom a Brazíliou, presnejšie zo severovýchodného Paraguaja v okrese Amambay. Nájsť ju môžete aj v oblasti toku Rio Monday či v Matto Grosso a voľne v prírode rastie tiež v Brazílii v oblasti Pantanal. Najčastejšie sa vyskytuje v nadmorskej výške 200 až 600 m n. m., v blate či na brehoch riek.
Objavená bola už Indiánmi
Sladkú chuť Stévie rovnako ako jej priaznivé účinky na ľudský organizmus objavili a hojne využívali už aj starí Indiáni. Sladili si ňou čaj, najčastejšie čaj maté, ale pomocou nej si liečili i zranenia. Stéviu nazývali ka’a he’ê, čo znamená „sladká bylina“. Do Európy sa dostala až neskôr s návratom Colomba z Ameriky. Veľmi si ju obľúbili aj Japonci. Po nich to boli Číňania, Kórejci i Thajčania a Vietnamci. Stévia však prenikla aj do USA, Izraela, Nemecka, Bulharska, Čiech i na Slovensko, do Bulharska, Mexika či Ruska. Pestuje sa napríklad v Kalifornii, ale aj Mexiku, Anglicku alebo Francúzsku.
Látky, ktoré Stévia obsahuje
Už sme naznačili, že Stévia má okrem svojej sladkej chuti tiež iné priaznivé účinky pre človeka. Je to vďaka látkam, ktoré obsahuje – steviozidom. Sušené listy ich obsahujú asi 6 až 8 %. Tieto látky dokážu stimulovať slinivku brušnú i tvorbu inzulínu. To je ideálne najmä pre diabetikov II. typu. Steviozidy, ktoré spomíname, patria do skupiny glykozidov. Tých má však Stévia ešte viac. Ide o Rebaudiozid A, B, C, D, E Dulkozid A. Všetko sú to sladivé látky. Okrem steviozidov Stévia obsahuje aj ďalšie zlúčeniny, ako chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamíny C, A, B2, B1, B3, E a bioflavonoidy – vitamín P či vitamín K.
Priaznivé účinky na ľudské telo
- Pomáha udržiavať v rovnováhe cukor v krvi a pečeni – vhodné pre diabetikov, podporuje pankreas.
- Podporuje dobré trávenie, odtučňuje a pomáha udržiavať hmotnosť.
- Reguluje baktérie v dutine ústnej a ničí baktérie zubného povlaku.
- Je účinne aplikovateľná na akné, ekzémy, atď.
Stévia a obezita
Toto prírodné sladidlo je ideálne pre obéznych ľudí, ktorí sa snažia aj kvôli zdravotným problémom znížiť svoju hmotnosť či pre osoby, ktoré chcú jednoducho schudnúť, ale nevedia sa vzdať sladkého. Je omnoho sladšia, presnejšie 200 až 300-krát sladšia ako cukor, no na rozdiel od cukru je nízkokalorická a nezaťažuje organizmus.
Stévia a diabetes
Rastlina Stévie je medzi diabetikmi známa ako „sladká rastlina“. Pri žuvaní chutia jej listy veľmi sladko, pričom nemá zásadný vplyv na glykemickú odozvu, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ľudia s cukrovkou ju môžu bezpečne používať. Okrem toho stimuluje činnosť pankreasu a môže zvýšiť aj citlivosť na inzulín.
Listy Stévie, resp. extrakty či hotové sladidlá zo Stévie môžu využívať diabetici 1. aj 2. typu. Pri diabetikoch 2. typu môže sladenie Stéviou cukrovou významne oddialiť prechod z liekov na inzulín. Cukrovka je ochorenie, ktoré by mali byť sledované a liečené kvalifikovaným lekárom, avšak Stévia môže byť súčasťou zdravej stravy pre každého, aj pre diabetikov.
Zuby, ústna dutina a Stévia
Stévia obmedzuje tvorbu ústneho povlaku a zubného kameňa. Je podporným prípravkom s priaznivým antibakteriálnym a protivírusovým účinkom v ústnej dutine, pôsobí proti infekciám spôsobeným baktériami a vírusmi, ako sú napr. afty, zápaly ďasien a počiatočné štádium paradentózy.
Prírodné sladidlo Stévia v kozmetike
Využíva sa tiež v kozmetickom priemysle. Pre svoje antibakteriálne účinky sa pridáva napríklad do zubných pást, ale aj do šampónov či produktov na ošetrenie pokožky, pomáha i pri liečbe akné, dermatitíde alebo ekzémoch.
Stévia verzus umelé sladidlá
Náhradné sladidlá sú potravinové prísady, ktoré bývajú sladšie než biely cukor, ale majú menej potravinovej energie. Náhradné sladidlá poznáme umelé a prírodné. Umelé sladidlá sú napríklad sacharín, aspartam a cyklamát, z prírodných poznáme sorbitol či xylitol. Aspatram a sacharín vznikli ako náhodný produkt pri chemickej reakcii. Aspartam dnes nájdete aj v detských džúsoch, ale tiež v takmer všetkých sýtených nápojoch, nevynímajúc tých, ktoré sú označené „light“.
Ďalším mínusom umelých sladidiel je ich chuť. Po sacharíne vám v ústach ostane horká chuť a rovnako i Aspartam nechutí ani zďaleka tak ako cukor. Aby sa tieto pachute „zamaskovali“, výrobcovia ich miešajú s inými sladidlami. Mnohí tieto sladidlá zatracujú nielen preto, že ide o umelo vytvorené prírodné sladidlo, ale aj pre iné nežiaduce účinky na ľudský organizmus. Niektorí vedci či lekári dokonca zastávajú názor, že by sa umelé sladidlá nemali používať vôbec. Ako sme už vyššie spomínali, Stévia je ideálna pre diabetikov či ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Stabilizuje hladinu cukru v krvi i pečeni, stimuluje činnosť pankreasu, zlepšuje trávenie, kožné problémy ako akné, ekzém či dermatitída, má antibakteriálne účinky, čo pomáha najmä pri problémoch v ústnej dutine a zubnom kaze.