Praktické rady pre život s potravinovou alergiou
Pozornosť, ktorú venujeme potravinovej alergii, je prirodzená, keďže v súčasnosti postihuje okolo 8 % dojčiat, cca 5 % malých detí a 2 až 4 % dospelých osôb. Navyše rok za rokom postihuje potravinová alergia stále širšiu skupinu ľudí.
Zatiaľ jediným účinným spôsobom prevencie a liečby potravinovej alergie je vyhýbať sa alergénom. Alergici majú rôznu citlivosť, niektorí reagujú už na mikrogramové stopové množstvo alergénov v potravinách, iní malé množstvá tolerujú a reagujú až na miligramové množstvo alergénu. Preto treba objaviť svoju hranicu tolerancie na jednotlivé alergény. Samozrejme experimentovať môžeme len s tými alergénmi, u ktorých vieme, že u nás nevyvolajú život ohrozujúcu anafylaktickú reakciu.