Diagnostika – Potravinová alergia
Čo je potravinová alergia a aký je jej výskyt?
Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny. Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočná potravinová alergia, ktorá je spôsobená imunologickými mechanizmami, sa dá potvrdiť len u 1 – 4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3 – 6 % detí.
Diagnostika potravinovej alergie
Laboratórne vyšetrenia
- vyšetrenie celkového imunoglobulínu E,
- vyšetrenie jednotlivých špecifických potravinových imunoglobulínov E,
- vyšetrenie 20-25 špecifických potravinových IgE na stripoch,
- vyšetrenie alergénových komponentov:
- samostatné alergénové komponenty systémom ImmunoCAP250,
- vyšetrenie formou biočipu ISAC (Phadia).