Bio Spirulina ako jeden z najbohatších prírodných zdrojov živín - ImunoVital

Bio Spirulina ako jeden z najbohatších prírodných zdrojov živín

Publikované 15.07.2017

Autor článku

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Zelenomodrá, 100 % sladkovodná riasa Bio Spirulina obsahuje vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85 – 95 %.
Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55 – 70 %) s esenciálnymi aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a cholesterolu). Je tiež výnimočným zdrojom betakaroténu, chlorofylu, vitamínu B12, karotenoidov, enzýmov, vitamínov, minerálnych látok a proteínov.

 Bio Spirulina

Použitie Bio Spiruliny

  • detoxikuje organizmus, najmä pečeň a obličky,
  • posilňuje imunitný systém proti vírusovým ochoreniam,
  • pomáha odstrániť chronickú zápchu a čistí tráviaci trakt,
  • pôsobí ako probiotikum, podporuje tvorbu laktobacilov a bifidobaktérií,
  • pri liečbe anémie podporuje zvýšenie hladiny hemoglobínu,
  • pomáha pri obrane proti nádorovým ochoreniam,
  • pri liečbe podvýživy a hypovitaminózy, k odstráneniu nutričných deficitov,
  • využitie vysokej výživnej hodnoty v detskej výžive,
  • pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, hypocholesterolemický účinok,
  • podpora kožného metabolizmu, hojenie rán a vredov.

Najvýznamnejším farbivom v Spiruline je fykocyanin

Najvýznamnejším farbivom v Spiruline je fykocyanin

Tento proteínový komplex tvorí približne 15 % celej hmotnosti. Fykocyanin má výrazné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Ovplyvňuje tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni, výrazne prispieva k stimulácii imunitného systému, znižuje toxicitu v obličkách a má všestranné využitie pri liečbe dysfunkcie obličiek. Taktiež má Spirulina vysoký obsah chlorofylu, ktorý má čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň, podporuje kožný metabolizmus, hojenie rán a vredov. Spoločne s fykocyaninom, železom, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporujú zdravú krvotvorbu.

Spirulina obsahuje komplex niekoľkých karotenoidov bohatých na antioxidanty. Betakarotén je zo všetkých karotenoidov najznámejší a komplex rozličných karotenoidov je omnoho efektívnejší než izolovaný syntetický betakarotén vo forme vitamínových prípravkov. Spirulina je najbohatším zdrojom betakaroténu, ktorý má značné terapeutické účinky, vrátane schopnosti znižovať sérum cholesterolu. Okrem toho je Spirulina jedným z najbohatších zdrojov železa. To má zásadnú úlohu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v Spiruline je niekoľkonásobne vyšší než v ostatných potravinách a jeho vstrebateľnosť je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov železa.

Má aj veľké množstvo vápnika, ktorého je všeobecne vo výžive menej a horčík v Spiruline zas uľahčuje absorpciu vápnika. Obsahuje i kyselinu gama-linolenovú (GLA) a kyselinu linolovú. Tie znižujú hladinu LDL cholesterolu, priaznivo pôsobia pri predmenštruačnom syndróme, menopauze a pomáhajú pri kožných ťažkostiach ako sú akné a ekzémy.

Súčasťou lipidov v Spiruline sú aj vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam. Podľa vedeckých výskumov potlačujú vírus HIV-1 a HIV-2, herpes vírus a ďalšie vírusy spôsobujúce deficit imunity. Spirulina obsahuje množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu. Polysacharidy v Spiruline sú zas v organizme ľahko a rýchlo vstrebateľné, majú nízky glykemický index. Posilňujú imunitný systém, podporujú tvorbu T-buniek, makrofágov a stimulujú fagocytózu.

Odporúčaná denná dávka

Spirulinu sa odporúča brať 3x denne po 2 – 4 tablety minimálne 15 minút pred jedlom a zapiť pohárom vody. U podvýživy je vhodnejšie užívať Bio Spirulinu s jedlom. Pre nízky obsah sacharidov (15 – 25 %) a lipidov (5 %) je vhodným potravinovým doplnkom s minimom kalórií (10 g/10 cal).
V posledných rokoch bolo vykonané množstvo klinických štúdií, ktoré dokumentujú široké použitie Spiruliny v prevencii a liečbe celej rady ochorení. Spirulina dodáva telu kompletné živiny a energiu a vyčistí ho celkom prirodzeným spôsobom. Aj konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne výrazne prospeje vášmu zdraviu.

Vyšetrenie na objednaný termín a bez čakania

Vyberte si termín a rezervujte cez Bookio a budete mať vyšetrenie bez čakania.

Spolupracujeme so všetkými poisťovňami

Záleží nám na každom našom pacientovi bez ohľadu výberu poisťovne.