Hnačka na cestách: Ako sa pred ňou chrániť
Letná sezóna už pomaly končí, ale kroky cestovateľov a športovcov stále ešte vedú doslova všetkými svetovými smermi a kontinentmi. Všade tam na nás okrem krásnych cestovateľských a športových zážitkov číhajú aj podceňované zdravotné riziká. Najčastejším ochorením na cestách bývajú cestovateľské hnačky.
Prečo sa objavujú najviac na cestách?
Každý rok dostane hnačku 20 – 50 % cestovateľov (približne 10 miliónov ľudí). Hnačka sa objaví obyčajne v 1. týždni pobytu, ale môže sa objaviť kedykoľvek počas cesty a dokonca aj po návrate domov.
Najdôležitejším kritériom pre riziko ochorenia je cieľová krajina. Najrizikovejšie destinácie pre vznik infekcie sú rozvojové krajiny Latinskej Ameriky, Afrika, Stredný Východ a Ázia. Za najmenej rizikové oblasti sa považujú destinácie v Európe, Austrálii a Severnej Amerike.
Za hnačku sú najčastejšie zodpovedné baktérie, enterokoky, ktoré sa môžu do tela dostať v potrave, vodou, či znečistenými rukami. Hnačka môže vzniknúť aj pri spolupôsobení oslabenia organizmu, cestovným stresom, zmenou režimu alebo aj nedostatkom spánku počas našej dovolenky.
Ako sa prenáša cestovateľská hnačka a spôsoby prenosu
Najčastejšou príčinou však býva konzumácia nezvyklých jedál, celková zmena prostredia alebo nedostatočná hygiena úpravy potravín navštívenej krajiny. Jediná cesta, ako môžeme dostať hnačkové ochorenie, je konzumácia mikroorganizmami kontaminovanej potravy alebo vody.
Mikroorganizmy pochádzajú od chorého alebo od nosiča. Ku kontaminácii zeleniny dochádza tým, že rastie v pôde, na ktorej hnojenie sa použili ľudské výkaly. Ovocie sa môže kontaminovať znečistenou vodou alebo rukami. Surové mäso je často kontaminované z vnútorností zvierat.
Nedostatočná tepelná úprava surovín v procese prípravy potravy nezničí prítomné baktérie, tie sa pomnožia ešte v jedle alebo po konzumácii takéhoto jedla v zažívacom trakte príjemcu a vznikne ochorenie. Ku kontaminácii už uvarenej potravy dochádza pri nedodržaní základnej hygieny a pri krížení v technológii prípravy surovej a už tepelne upravenej potravy (špinavý riad, žinky a handry na riad, surové mäso).
Osoby s vysokým rizikom ochorenia sú mladí ľudia, osoby s oslabenou imunitou, osoby s iným zápalovým ochorením alebo diabetom a tí, čo užívajú niektoré lieky, napr. antacidá. Muži a ženy bývajú postihnutí rovnako.
Klinické príznaky cestovateľskej hnačky
Väčšina cestovateľských hnačiek má náhly začiatok s inkubačným časom niekoľko hodín až dní po konzumácii inkriminovanej potravy. Frekvencia a objem stolice sa zvyšuje a mení sa jej konzistencia. Frekvencia je obyčajne 4 až 5 riedkych, vodnatých stolíc za deň. Ďalšie príznaky sú nauzea (pocit na vracanie), vracanie, nafúknuté brucho, kŕče v bruchu, nízka teplota, zmätenosť, nechuť do jedla. Ochorenie je vážnejšie, ak je v stolici prítomná krv alebo hlieny, bolesť brucha alebo vysoká teplota. Pri častých hnačkách je pacient ohrozený dehydratáciou.
Ako liečiť cestovateľské hnačky?
Väčšina prípadov hnačiek prejde v priebehu 2 – 4 dní aj bez liečby. Vírusová infekcia nevyžaduje žiadnu liečbu, antibiotiká sú vtedy dokonca kontraproduktívne, preto si ich neordinujte sami. Ani bakteriálne infekcie žalúdka a čriev sa normálne neriešia antibiotikami. Základom liečby je orálna rehydratácia, ktorej podstatou je náhrada vody a soli, mierna diéta a pokojový režim.
Pozornosť treba venovať predovšetkým dostatočnej rehydratácii organizmu a prísunu minerálov: pite najmenej 8 – 10 pohárov tekutín (v horúcich dňoch ešte viac) alebo na každý stratený kilogram hmotnosti navyše 4 poháre. Pri väčšej strate vody a elektrolytov si môžeme rehydratačný roztok pripraviť aj sami. Zmiešame 1 čajovú lyžičku kuchynskej soli a 8 čajových lyžičiek cukru v 1 litri čistej vody.
Vhodné tekutiny sú minerálne vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, voda. Minerálne vody by mali obsahovať dostatok sodíka, horčíka, vápnika, a najmä draslíka. Narušená rovnováha minerálnych látok v tele alebo ich nedostatok môže mať za následok vážne poškodenie zdravia až ohrozenie života, ktoré sa môže rozvinúť aj v priebehu niekoľkých hodín.
Počas hnačky sa odporúča konzumovať – okrem známych suchárov – aj hrášok, biela ryža, kukurica, husté zeleninové polievky či ovocné pyré. Keď hnačka ustúpi, veľa ľudí robí chybu: vrhne sa na jedlo, pretože vyhladli. Chyba. Aspoň tak dlho, ako hnačka trvala, treba držať šetriacu diétu a to – vylúčiť mastné a pikantné jedlá, mliečne výrobky, vajíčka, údeniny, sýtené nápoje, alkohol a kofeín a neprejedať sa. Ak hnačka trvá dlhšie ako týždeň, ak ju sprevádzajú zvýšené teploty, bolesti a kŕče v brušnej oblasti alebo ak je v stolici prítomná krv, vyhľadajte pomoc lekára.
Ako potlačiť príznaky hnačky
Na potlačenie príznakov hnačky sa užívajú prípravky, ktoré znižujú motilitu čriev (Imodium). Zmierňujú hnačku tým, že spomaľujú pohyb čriev, čím sa zabezpečí viac času na absorpciu tekutín a elektrolytov. Ďalej existujú prípravky na zahustenie stolice (Smecta) a vhodné sú tiež prípravky, ktoré viažu baktérie a toxíny (medicinálne adsorpčné uhlie). V poslednom čase je u nás dostupný účinný liek Endiex, ktorý ničí najčastejších vyvolávateľov cestovateľských hnačiek. Antibiotiká sa na liečbu hnačky indikujú iba v prípadoch s veľmi ťažkým priebehom.
Tipy na ochranu pred črevnými infekciami a efektívne probiotiká
V prvom rade sa vyvarovať konzumácie potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny. Proti bežným cestovateľským hnačkám nie sú očkovacie látky, avšak sú dostupné proti infekciám, ktoré vyvolávajú hnačky s veľmi vážnym priebehom (cholera, týfus). Ak cestujeme do krajín, kde sa vyskytuje cholera alebo týfus, treba zvážiť možnosť dať sa zaočkovať.
Platí niekoľko zásad, ktoré sa oplatí dodržať:
- jedlo konzumovať ihneď po jeho príprave, pokiaľ je ešte teplé,
- zeleninu tiež konzumovať len po tepelnej úprave,
- šaláty radšej nekonzumovať vôbec,
- ovocie len také, ktoré sa dá ošúpať,
- zmrzlinu len balenú z kontrolovaných výrobní,
- vodu na pitie aj na umývanie zubov len z originálne balených fliaš,
- umývať si ruky pred jedením a vždy po použití toalety.
Je mimoriadne vhodné zdravie svoje a svojich blízkych chrániť pred črevnými infekciami už vopred. Je vhodné používaťprobiotiká, pomocou ktorých môžete predísť alebo zmierniť priebeh hnačky.
Nestačia však probiotické mliečne výrobky (tie môžu byť v lete dokonca zdrojom infekcie), treba použiť výživové doplnky s obsahom aspoň 4 – 6 miliardy baktérií v kapsule a probiotiká je vhodné užívať počas celej dovolenky.