Prečo sú omega-3 mastné kyseliny nevyhnutné pre vaše zdravie?

Autor článku

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega-3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová). Telo si ich nevie samé vytvoriť, preto je nevyhnutné prijímať ich v potrave.

Čo je zdrojom Omega-3 mastných kyselín?

Najznámejším zdrojom sú ryby v ich prirodzenom prostredí v chladných moriach. Zdrojom rastlinného pôvodu sú ľanové semienka, vlašské orechy či semená repky olejnej. Menšie zastúpenie je v lieskovcoch a mandliach, no napríklad v arašidoch by ste ich hľadali márne. Nedostatok omega-3-mastných kyselín môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie ciev a srdca.

Odporúčaná denná dávka je 500 mg EPA a 500 mg DHA. Zaistíme si ich  pravidelnou konzumáciou morských rýb. Vhodné je zaraďovať ryby do jedálničku 2x týždenne. Kto odmieta ryby, mal by navýšiť príjem omega-3 MK z rastlinných zdrojov alebo využiť potravinových doplnkov

Prečo nie je rybí olej to najlepšie?

Neupravovaný potravinársky rybí olej obsahuje maximálne 30% omega-3-mastných kyselín DHA a EPA. Ak konzumujeme takýto druh oleja, dodávame telu navyše i iné mastné kyseliny, ktoré prijímame už v strave v nadmernej miere.

Trendom zdravej výživy je naopak znižovať príjem týchto tukov. V rybom oleji sa nachádzajú i nečistoty v dôsledku kontaminácie rýb látkami z prostredia (ortuť, dioxín a pod.). Dôležitá je preto jeho purifikácia čiže očistenie od nepotrebných tukov a škodlivín. Nedostatok zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín negatívne ovplyvňuje vzrast kardiovaskulárnych ochorení, mozgových príhod, depresií, nespavosti či porúch správania.

Načo si dať pozor pri kúpe omega-3

Pri kúpe výživových doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami si pozorne preštudujte ich zloženie. Kvalitné prípravky by nemali obsahovať nepotrebné tuky, omega-6 a ani omega-9 kyseliny.

Nadbytočný príjem omega-3 MK (nad 5 g/den)  prináša určité nežiaduce účinky – zažívacie ťažkosti, zvýšenú krvácivosť (predovšetkým u pacientov s antikoagulačnou liečbou) a väčšie nebezpečenstvo pre vznik hemoragických mozgových príhod.

Pre udržanie dobrého zdravotného stavu (zníženia rizika kardiovaskulárnych ochorení, zápalových reakcií, činnosti nervové sústavy) je dobré udržiavať príjem omega-3 MK a omega-6 MK vhodný v pomere zhruba 1:4. Skutočnosťou je, že typický slovenský jedálniček vytvára pomer, v prospech omega-3 MK podstatne horší. Zloženie našej stravy prináša skóre 1:10-1:30.

Význam omega-3 mastných kyselín
Omega-3 mastné kyseliny

Prečo potrebujeme omega-3 mastnú kyselinu DHA?

  • Je to základná stavebná zložka srdca, mozgu a sietnice.
  • Podporuje rast mozgovej hmoty (posledné mesiace vývoja plodu).
  • Podporuje vitálnu funkciu mozgu.
  • Znižuje hladinu triglyceridov (a cholesterolu)v krvi.
  • Napomáha znižovať riziko ochorení srdca a ciev.
  • Ochraňuje bunky pred degeneráciou a starnutím.
  • Podporuje správnu cirkuláciu.
  • Je prevenciou srdcových a cievnych ochorení.
  • Nedostatok DHA je pozorovaný u pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Prečo potrebujeme omega-3 mastnú kyselinu EPA?

  • Je to základná stavebná jednotka v tele
  • Umožňuje komunikáciu buniek v nervovej sústave mozgu
  • Aktivuje mozgovú činnosť, schopnosť sústrediť sa, učiť sa a zapamätať si
  • Stabilizuje emocionálnu rovnováhu
  • Zlepšuje koncentráciu
  • Nedostatok EPA je pozorovaný pri neurologických ochoreniach (depresie, poruchy pozornosti, hyperaktivita)

Chráňme si svoje srdce a cievy a myslime na svoju emocionálnu rovnováhu!

Vyšetrenie na objednaný termín a bez čakania

Vyberte si termín a rezervujte cez Bookio a budete mať vyšetrenie bez čakania.

Spolupracujeme so všetkými poisťovňami

Záleží nám na každom našom pacientovi bez ohľadu výberu poisťovne.