Prečo sú omega-3 mastné kyseliny nevyhnutné pre vaše zdravie?
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega-3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová). Telo si ich nevie samé vytvoriť, preto je nevyhnutné prijímať ich v potrave.
Čo je zdrojom Omega-3 mastných kyselín?
Najznámejším zdrojom sú ryby v ich prirodzenom prostredí v chladných moriach. Zdrojom rastlinného pôvodu sú ľanové semienka, vlašské orechy či semená repky olejnej. Menšie zastúpenie je v lieskovcoch a mandliach, no napríklad v arašidoch by ste ich hľadali márne. Nedostatok omega-3-mastných kyselín môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie ciev a srdca.
Odporúčaná denná dávka je 500 mg EPA a 500 mg DHA. Zaistíme si ich pravidelnou konzumáciou morských rýb. Vhodné je zaraďovať ryby do jedálničku 2x týždenne. Kto odmieta ryby, mal by navýšiť príjem omega-3 MK z rastlinných zdrojov alebo využiť potravinových doplnkov
Prečo nie je rybí olej to najlepšie?
Neupravovaný potravinársky rybí olej obsahuje maximálne 30% omega-3-mastných kyselín DHA a EPA. Ak konzumujeme takýto druh oleja, dodávame telu navyše i iné mastné kyseliny, ktoré prijímame už v strave v nadmernej miere.
Trendom zdravej výživy je naopak znižovať príjem týchto tukov. V rybom oleji sa nachádzajú i nečistoty v dôsledku kontaminácie rýb látkami z prostredia (ortuť, dioxín a pod.). Dôležitá je preto jeho purifikácia čiže očistenie od nepotrebných tukov a škodlivín. Nedostatok zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín negatívne ovplyvňuje vzrast kardiovaskulárnych ochorení, mozgových príhod, depresií, nespavosti či porúch správania.
Načo si dať pozor pri kúpe omega-3
Pri kúpe výživových doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami si pozorne preštudujte ich zloženie. Kvalitné prípravky by nemali obsahovať nepotrebné tuky, omega-6 a ani omega-9 kyseliny.
Nadbytočný príjem omega-3 MK (nad 5 g/den) prináša určité nežiaduce účinky – zažívacie ťažkosti, zvýšenú krvácivosť (predovšetkým u pacientov s antikoagulačnou liečbou) a väčšie nebezpečenstvo pre vznik hemoragických mozgových príhod.
Pre udržanie dobrého zdravotného stavu (zníženia rizika kardiovaskulárnych ochorení, zápalových reakcií, činnosti nervové sústavy) je dobré udržiavať príjem omega-3 MK a omega-6 MK vhodný v pomere zhruba 1:4. Skutočnosťou je, že typický slovenský jedálniček vytvára pomer, v prospech omega-3 MK podstatne horší. Zloženie našej stravy prináša skóre 1:10-1:30.
Prečo potrebujeme omega-3 mastnú kyselinu DHA?
- Je to základná stavebná zložka srdca, mozgu a sietnice.
- Podporuje rast mozgovej hmoty (posledné mesiace vývoja plodu).
- Podporuje vitálnu funkciu mozgu.
- Znižuje hladinu triglyceridov (a cholesterolu)v krvi.
- Napomáha znižovať riziko ochorení srdca a ciev.
- Ochraňuje bunky pred degeneráciou a starnutím.
- Podporuje správnu cirkuláciu.
- Je prevenciou srdcových a cievnych ochorení.
- Nedostatok DHA je pozorovaný u pacientov s Alzheimerovou chorobou.
Prečo potrebujeme omega-3 mastnú kyselinu EPA?
- Je to základná stavebná jednotka v tele
- Umožňuje komunikáciu buniek v nervovej sústave mozgu
- Aktivuje mozgovú činnosť, schopnosť sústrediť sa, učiť sa a zapamätať si
- Stabilizuje emocionálnu rovnováhu
- Zlepšuje koncentráciu
- Nedostatok EPA je pozorovaný pri neurologických ochoreniach (depresie, poruchy pozornosti, hyperaktivita)
Chráňme si svoje srdce a cievy a myslime na svoju emocionálnu rovnováhu!