Diagnostika potravinovej alergie
Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny.
Čo je potravinová alergia a aký je jej výskyt?
Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny. Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočnú potravinovú alergiu spôsobenú imunologickými mechanizmami je možné potvrdiť len u 1-4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3-6% detí.
Kontaktný formulár
Indikácie
alergické stavy (v priebehu sezóny, pri nemožnosti vykonania kožných testov, potravinovej alergii, pri konfirmácii rozdielnych výsledkov kožných testov a klinického stavu)
Kontaktný formulár
Ako prebieha diagnostika potravinovej alergie z krvi?
- Na základe vstupného vyšetrenia sa vykoná odber periférnej krvi
Laboratórne vyšetrenia
Eozinofília v krvnom obraze – možný alergický pôvod ťažkostí
Celková hladina IgE protilátok – zvýšené hladiny celkových IgEprotilátoek bývajú často u osôb s polyvalentnoualergiou a s výskytom rôznych alergických príznakov.
vyšetrenie jednotlivých špecifických potravinových imunoglobulínov E
vyšetrenie 20-25 špecifických potravinových IgE na stripoch
vyšetrenie alergénových komponentov – samostatné alergénové komponenty systémom ImmunoCAP250
Komponentná diagnostika na základe indikácie lekára – ALEX
Stanovenie diagnózy
Stanovenie diagnózy