Celiakia je vážna, ale dá sa zvládnuť
Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolané neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raže a ovsa.
Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – čo je bielkovina niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal a degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamíny, vápnik, železo).
Celiakia je síce závažné, ale liečiteľné (resp. riešiteľné) ochorenie. Jej terapia spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa potravinám obsahujúcich lepok – bezlepková diéta. Nevyhnutnosťou pre dodržiavanie diéty je sledovať presné označovanie potravín ako „gluten-free“. Na začiatku liečby je vhodné sa kvôli znovuobnoveniu funkcie tenkého čreva vyhýbať aj mliečnym produktom, lebo kvôli nedostatku laktózy je narušený aj rozklad mliečnych bielkovín (tzv. „prechodná intolerancia laktózy“). Chyby v stravovaní veľmi rýchlo opätovne vyvolávajú symptómy a po rokoch môžu viesť k vzniku rakoviny čreva ako aj iných zhubných ochorení, najmä malígnych lymfómov.
Nevhodné potraviny obsahujúce lepok
- Múka a múčne výrobky – pšeničná múka, žitná, jačmenná múka, ovos, ovsené vločky, krúpy, krúpky, pšeničný škrob
- Mliečne výrobky – aromatické a pikantné syry, ktoré môžu chemickým zložením dráždiť tráviaci trakt
- Mäsá – pripravované s omáčkami, zaprávané mäsá, zahusťované bežnou múkou, plnky z bežného pečiva, kupované mleté mäsá (možné zvyšky pečiva), paštéty, nátierky, všetky druhy údenín (pre vysoký obsah tukov – nasýtených mastných kyselín), jaternice, krvavničky, ryby v pikantnom náleve
- Tuky – prepaľované tuky, loj, bravčová masť, slanina
- Zelenina – všetky druhy zeleninových jedál zahustené bežnou múkou, zaprávaná zelenina, zeleninové karbonátky (pripravované s bežným pečivom, príp. strúhankou), nafukujúce druhy (kapusta, kel, uhorka, paprika, reďkovka, cibuľa, cesnak)
- Ovocie – neodporúča sa ovocie, ktoré spôsobuje nadmerné nafukovanie a dráždenie tráviaceho traktu, tzv. zrniečkové druhy (jahody, maliny, ríbezle, černice, egreše, hrozno, čučoriedky, kivi)
- Múčne jedlá – všetky bežné pekárenské výrobky (pečivo, chlieb, sendviče a cestá z bežnej múky)
- Vyprážané jedlá – všetky pripravené s bežne používanou múkou
- Majonézy, šaláty – všetky druhy kupovaných majonéz, tatárska omáčka, kupované šaláty, vajcia plnené majonézou
- Múčniky, kaše, nákypy – palacinky a lievance pripravené z bežnej múky, žemľovka, tvarohové nákypy, krupicová kaša, nákyp, keksy, torty, perníky, piškóty, sušienky
- Polievky – všetky zahustené bežnou múkou, zahustené haluškami, bežnými cestovinami, sáčkové polievky
- Cukrovinky – plnená čokoláda, karamelky, fondátové sladkosti, nugat, zmrzlina a iné podľa uvedenia obsahu zloženia na obale
- Nápoje – káva, liehoviny, alkohol, sladové nápoje, sýtené sladené nápoje
- Koreniny – ostré, pikantné a aromatické druhy korenín
Vhodné potraviny
- Múka a múčne výrobky – sójová múka, ryža, ryžová múka, zemiakový škrob, kukurica, kukuričný škrob, proso, špeciálne upravený pšeničný škrob, strukoviny (v neskoršom štádiu v menšom množstve)
- Mlieko a mliečne výrobky – ak je dobrá znášanlivosť mlieka (postihnutý nemá hnačky alebo tráviace ťažkosti po požití), podávame ho samostatne alebo v kombinácií s čajom, karamelom Mlieko používame aj na prípravu jednotlivých pokrmov. Mliečne výrobky uprednostňujeme tie, ktoré majú nižší obsah tuku. Pudingy a krémy používame iba tie, ktoré pripravíme doma s použití Maizeny alebo Solamylu
- Mäsá – všetky mäsá varené, dusené, pečené, hydina, ryby, šunka, údené mäso, mleté mäso, paštéty a nátierky pripravené doma na bezlepkovom základe
- Tuky – rastlinné tuky a oleje, čerstvé maslo
- Zelenina – všetky druhy zeleninových šalátov, zelenina surová, varená, dusená nezahustená múkou alebo pripravená na bezlepkovom základe – bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok
- Zemiaky sú podávané najčastejšie, vhodné sú i pre vysoký obsah vitamínu C. Pripravujeme ich varením, dusením, pečením, najlepšie však s použitím rastlinného tuku. Zahusťujeme nimi aj polievky, prívarky a to formou strúhanou, pripravujeme z nich tiež rôzne jedlá. V niektorých prípadoch v spojitosti s tráviacimi ťažkosťami (pocit nafukovania) sa vylučuje stará, drevnatá a nafukujúca zelenina a strukoviny, paprika, uhorka, kapusta, kel, reďkovka, cibuľa a cesnak, hríby, vo väčšom množstve hrášok a kukurica
- Ovocie – všetky druhy čerstvého ovocia podľa individuálnej znášanlivosti, pretlaky, šťavy, kompóty. V niektorých prípadoch v spojitosti s tráviacimi ťažkosťami, je potrebné vylučovať dráždivé druhy s obsahom drobných zrniečok (dochádza k chemickému dráždeniu tráviaceho traktu), kivi, jahody, maliny, egreše, ríbezle, hrozno
- Múčne jedlá – chlieb, pečivo, piškóty bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok. Knedličky, palacinky, koláče, cestoviny len pripravené na bezlepkovom základe
- Vyprážané jedlá – len na bezlepkovom základe po dlhšom dodržiavaní diéty. V akútnych štádiách sa tepelné spracovanie pokrmov vyprážaním neodporúča. Jednak pre zaťažovanie tráviaceho traktu tukmi a pre vznik karcinogénnych látok tepelným pôsobením tukov
- Majonézy, šaláty – majonézy a šaláty pripravované doma na bezlepkovom základe zo sójovej múky alebo múky bez obsahu lepku. Šaláty pripravené doma so sójovou majonézou
- Vajcia – pripravené rôznymi spôsobmi na bezlepkovom základe
- Múčniky, kaša, nákypy – pripravené na bezlepkovom základe ( čiže bez klasickej múky )
- Cukrovinky – čistá čokoláda, želé v malom množstve, tvrdé neplnené cukríky, snehové pusinky a všetky cukrovinky pripravené na bezlepkovom základe
- Nápoje – čaj, ovocné šťavy, mušty, ovocné čaje, minerálne vody, stolové prírodné vody.
- Konzervy a konzervované jedlá – podľa údajov na obale výrobku. Tie, ktoré obsahujú múku s obsahom lepku sa vylučujú
Najčastejšie chyby v úprave stravy pri celiakii
- predpoklad, že málo gluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém
- ignorácia celej bezlepkovej diéty
- zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu
- nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou a strukovinami)
- vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúch glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)
Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii
- rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm)
- rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení
- osteoporóza
- neplodnosť a potraty
- anémia
- poruchy rastu u detí
- epileptické záchvaty
Domáci test
Pre tých, ktorí by chceli mať istotu, že netrpia celiakiou, je v súčasnej dobe test k dispozícii voľne predajný. Jeho prevedenie je veľmi ľahké a výsledok je známy behom 10 minút. Robí sa z kvapky krvi z bruška prsta. Vpich malou ihlou je takmer bezbolestný a test sa hodí aj pre deti. Ak vám vyjde pozitívny výsledok, musíte ísť k svojmu praktickému lekárovi, ktorý vás pošle ku gastroenterológovi. Až následné testy tkaniva z tenkého čreva – teda biopsie čreva – potvrdia, či máte skutočne celiakiu. Histológia je v súčasnosti jediná metóda oficiálne uznávaná na potvrdenie ochorenia.
Pri trochu tréningu sa dá na bezlepkovú diétu zvyknúť, naučiť sa rozlišovať potraviny obsahujúce lepok a dokonca veľmi chutne variť. Nielen na internete sa nachádza množstvo receptov na bezlepkové jedlá, ktoré sú napriek vyššej zložitosti surovín nielen veľmi chutné, ale aj dostatočne výživné.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.