Potravinová intolerancia
Potravinová neznášanlivosť alebo intolerancia nám škodí celkom nenápadne, no zato vytrvalo.
Potravinová neznášanlivosť nie je alergia na potraviny
Atopická (IgE) potravinová alergia je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému a sprostredkúvajú ju takzvané špecifické IgE protilátky (preto názov IgE reakcia).
Reakcie pri potravinovej neznášanlivosti („pseudoalergii“) sú na rozdiel od potravinovej alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín či dní, takže z nich vôbec nemusíme podozrievať potravinu. Preto ide o non IgE reakcie.
Prečítajte si aj: Špeciálna strava pre potravinových „pseudoalergikov“
Navyše môžeme byť intolerantní k viacerým potravinám v rovnakom čase. Uvádza sa, že potravinovou intoleranciou trpí asi 45 % obyvateľstva. Hoci potravinová intolerancia priamo neohrozuje život, dokáže nás poriadne potrápiť. Ak tráviaci trakt sústavne zaťažujeme nevhodnými potravinami, postupne môže dôjsť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Do krvného obehu začínajú prenikať nedostatočne natrávené molekuly potravín, baktérie a toxíny, ktoré by za normálnych okolností cez črevnú stenu neprenikli.
Charakteristika potravinovej intolerancie
Na rozdiel od alergie – táto reakcia je skôr odozva tráviaceho systému, než systému imunitného. Jej vznik úzko súvisí s tráviacim procesom v tenkom čreve a s poruchami činnosti intestinálnej slizničnej bariéry. Počas tráviaceho procesu, ešte pred prechodom do krvného obehu, sa proteíny obsiahnuté v potrave štiepia na menšie fragmenty (peptidy), ktoré sa zvyčajne ďalej štiepia na aminokyseliny. Niekedy sa stáva, že sa do krvného obehu dostanú aj väčšie peptidy. Imunitný systém ich odhalí a napadne, čo u niektorých jedincov môže vyvolať zvýšenú tvorbu IgG protilátok. “Pseudoalergia” je spojená s množstvom imunitných reakcií, pričom nie všetky vieme diagnostikovať, môžu však vyústiť do dlhotrvajúcich a chronických zdravotných problémov. Na diagnostiku sa využívajú špecifické IgG protilátky, ktoré podľa najnovších výskumov nie sú síce jedinou príčinou príznakov “pseudoalergie”, ale dajú sa využiť pri jej diagnostike.
Typické príznaky neatopickej alergie – “pseudoalergie “
a). Oneskorená reakcia. Nepriaznivá reakcia sa objavuje o niekoľko hodín až dní po požití rizikovej potraviny. V prípade ekzému a artritídy to môže byť dokonca niekoľko týždňov až mesiacov. Pri neatopickej alergii- “pseudoalergii” – nebývajú príznaky až také výrazné, ako pri IgE alergii, ale v dlhodobom merítku môžu viesť k vážnemu poškodeniu zdravia. V čreve sa nevstrebáva dostatočné množstvo živín, čo môže mať za následok oslabenie imunitného systému, poruchy metabolizmu a predčasné opotrebovávanie a starnutie organizmu.
b). Hlavný “vinník” (jedlo, ktoré vyvoláva problém) spôsobuje kumulačný efekt. Pokiaľ pacient danú potravinu neprestane konzumovať, môže sa stať hypersenzitívny aj na ďalšie skupiny potravín. Ak máte napríklad “pseudoalergiu” na jednu skupinu potravín zo štyroch hlavných skupín (na mlieko/mliečne výrobky, glutén/pšenicu, fruktózu, kvasnice/huby), pravdepodobne máte precitlivenosť aj na niektoré ďalšie skupiny potravín.
c). Priamo súvisí s chronickými chorobami. Výskumy dokazujú, že u ľudí s neliečenou “pseudoalergiopu” sa chronické choroby (napr. diabetes, reumatoidná artritída, dýchacie problémy a iné) vyskytujú oveľa častejšie a intenzívnejšie.
Prejavy neatopickej potravinovej „pseudoalergie”
Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie sú tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, gastritída, ale aj opuchy tváre a končatín, či dokonca bronchitída. Typické a časté prejavy sú :
- sčervenanie a svrbenie pokožky, ekzémy, kožné vyrážky, akné
- bolesti hlavy, migréna,
- nádcha, dýchacie ťažkosti,
- bolesti brucha až kŕče,
- zápcha, koliky, hnačky, plynatosť,
- syndróm dráždivého čreva,
- nevoľnosť, zvracanie,
- nadváha ale i podvýživa,
- zadržiavanie tekutín,
- zápaly,
- artritída,
- gynekologické ťažkosti, neplodnosť,
- depresia, stavy úzkosti, hyperaktivita a podobne.
Najčastejšie netolerované potraviny:
- kravské mlieko
- obilniny
- vaječný bielok
- kukurica
- ryža
- morské plody
- kvasnice a pod
Diagnostika potravinovej intolerancie
Pri neatopickej potravinovej alergii – “pseudoalergii” sa vyšetrujú špecifické IgG protilátky proti potravinám.
Ako sa jej dá predchádzať?
Na zabránenie vzniku a ďalším prejavom negatívnych príznakov potravinovej intolerancie postačuje správne nastavený stravovací plán, ktorý eliminuje problémové potraviny. Zvýšená hladina protilátok IgG v teste môže identifikovať tie potraviny, ktoré môžu byť zodpovedné za nežiaduce prejavy. Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť z jedálnička aspoň na 3-6 mesiacov. Keď príznaky odznejú, vylúčené potraviny môžu byť znovuzavedené do stravy, avšak postupne a jedna po druhej postupne.
Súvisiace články: