Energetická bomba menom chia semienka: Aké benefity prináša ich konzumácia? - ImunoVital

Energetická bomba menom chia semienka: Aké benefity prináša ich konzumácia?

Publikované 18.06.2017

Autor článku

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Chia semená alebo salvia hispanica boli tajnou „super potravinou“ už v dobách starodávnych civilizácií (Aztékov, Mayov) a takisto boli aj vysoko cenené. Zaujímavosťou však je, že chia bola znovu objavená až po 500 rokoch. Pestovanie chia semien je totiž pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku. Semiačka neobsahujú syntetické pesticídy, herbicídy ani iné „ídy“, sú bohaté na vlákninu, omega-3 a 6 mastné kyseliny, vápnik, vitamíny skupiny B a antioxidanty. Pomôžu vám doplniť energiu a zvýšiť koncentráciu, sú vhodnou podporou pri detoxikácii organizmu a na zahnanie hladu pri chudnutí. Chia predstavuje v podstate ideálnu potravinu pre každého, samozrejme, ako doplnok stravovania. Je výbornou čerstvou surovinou pre rôzne mixované nápoje alebo pečené jedlá, ktoré môžu byť pripravované na stovky spôsobov a ľahko sa používa.

Hlavné výhody jedenia chia semienok pre zdravie

  • Spomaľujú vplyv cukrov na tráviaci systém.
  • Stála energia počas celého dňa.
  • Vysokoúčinný antioxidant.
  • Vysoký obsah vitamínov skupiny B.
  • Vysoký obsah vápnika.
  • Vysoký obsah omega-3 a 6 mastných kyselín.
  • Zvýšená psychická koncentrácia.
  • Veľký podiel vlákniny.
  • Podpora detoxikácie organizmu.
  • Chudnutie bez pocitu hladu.
  • Celiakia: chia semienka sú 100 % bezlepkové, teda neobsahujú lepok (glutén).

Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém, ak sa konzumuje súčasne s cukrami. Semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode – vytvoria gél, ktorý spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu (monosacharid = jednoduchý cukor) a tú využívame ako zdroj energie. Chia gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry.

Energia z potravy sa teda uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu. Chia semienka tak môžeme označiť ako nášho „manažéra cukru“. Ďalšou vlastnosťou semienok je ich vysoká antioxidačná aktivita. Najdôležitejšími antioxidantmi, ktoré poskytujú sú kyselina chlorogénová, kyselina kávová a flavanol glycosidy. Chia semienka predstavujú takisto výborný zdroj vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 – amygdalinu s proti rakovinovými vlastnosťami. Ľudia s onkologickým ochorením ho môžu užívať ako doplnok v menšom množstve.

Semienka okrem toho obsahujú 5-násobok viac vápnika v porovnaní s mliekom (600 mg v 100 g chia & 120 mg v 100 g mlieka). Vápnik z týchto semienok je pritom ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Dôvodom je to, že chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele. Chia semená sú prírodným zdrojom omega-3 mastných kyselín a najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Môžu byť použité v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy. Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v chia semienkach rastie vďaka ich prírodnému obsahu antioxidantov. Ako sme už uviedli vyššie, chia pomáha zvyšovať koncentráciu a náladu vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú veľmi dôležité pri koncentrácii a ostatných mozgových aktivitách. Taktiež má ale veľký podiel vlákniny. Rozpustná vláknina v semienkach (Hydrophilic Colloids) masívne nasáva vodu, čím udržiava elektrolytickú rovnováhu a hydratáciu vášho tela v norme. Chia nasiakne 12-krát (a viac!) vody než váži. Táto unikátna napučiavacia schopnosť ešte naviac obsahuje aj špeciálne vlastnosti ako zahusťovanie.

Semienka pomáhajú tiež pri detoxikácii organizmu. Absorbujú niekoľkonásobne viac vody ako vážia a skracujú transportný čas odpadu, ktorý sa zbiera v hrubom čreve, alebo inak povedané zlepšujú peristaltiku čreva. Môžeme pozorovať, že chia má vysoký prínos pre atlétov a vyznávačov ďalších športov, či už ide o cyklistiku, posilňovanie, športy, tenis a iné.

Použitie pred športovým výkonom

  • v podobe nápoja: cca 2 lyžičky chia pridáme do 200 – 250 ml vody/šťavy, necháme 10 až 20 min odstáť a tento nápoj je možné piť aj behom výkonu,
  • v podobe jemného prírodného energy gélu: 2 lyžičky chia + voda, necháme 20 až 30 min odstáť a môžeme dochutiť maltodextrínom. Z gélu sa nutričná energia uvoľňuje postupne počas výkonu.

Na čo si treba dávať pozor

Chia semienka znižujú krvný tlak. Pozor si preto musia dávať ľudia s nízkym krvným tlakom, napríklad osoby v staršej vekovej skupine. Tí, ktorí majú srdcové problémy alebo užívajú lieky na riedenie krvi (napr. warfarin, anopyrin) by tieto semienka nemali konzumovať. Je preukázané, že konzumáciou chia semienok si môžeme zlepšiť celkové zdravie, avšak rovnako ako pri iných veciach, aj tu platí zlaté pravidlo, že všetko treba s mierou. Odporúčaná maximálna denná dávka je 25 g = 2 čajové lyžičky.

Zdroj: www.chia.sk

Vyšetrenie na objednaný termín a bez čakania

Vyberte si termín a rezervujte cez Bookio a budete mať vyšetrenie bez čakania.

Spolupracujeme so všetkými poisťovňami

Záleží nám na každom našom pacientovi bez ohľadu výberu poisťovne.