Burzitída – príznaky, príčiny a liečba kĺbového zápalu

Autor článku

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Zistite, čo je burzitída, aké sú jej príznaky a príčiny. Naučte sa, ako zmierniť bolesť a predchádzať zápalu kĺbov efektívnymi opatreniami a liečbou.

Trpíte burzitídov aj Vy?

Burzitída je zápal burzy – čo je vlastne tekutinou naplnený vak, ktorý obklopuje kĺby alebo šľachy. Sú uložené medzi kosťou a svalom, šľachou alebo kožou a uľahčujú pohyb a zmierňujú trenie šliach a kostí. Zápal vznikne pri náhlom podráždení, či naopak pri dlhodobom dráždení. Najčastejšie bývajú postihnuté kolená, plecia, lakte a bedrá.

Aké sú hlavné príčiny burzitídy?

Burzitída vzniká najčastejšie v dôsledku poranenia kĺbov, ktoré môže byť spôsobené športovými aktivitami alebo bežnými domácimi prácami. Opakované pohyby a nadmerná záťaž na kĺby môžu viesť k zápalu mazového vačku, čo spôsobuje bolesť a obmedzenie pohybu.

Medzi najčastejšie príčiny patria:

  • Športové aktivity: Športy ako baseball, tenis, beh alebo golf môžu vytvárať veľký tlak na kĺby. Tento opakovaný stres často spôsobuje akútny alebo chronický zápal burzy.

  • Domáce práce: Každodenné činnosti, ako je kľačanie pri upratovaní alebo záhrade, môžu spôsobiť podobné problémy. Preťaženie kĺbov vedie k zápalu, najmä v kolenách, pleciach alebo lakťoch.

  • Opakované pohyby: Pravidelné opakovanie rovnakého pohybu spôsobuje nadmerné trenie medzi šľachami a kosťami, čo vedie k podráždeniu burzy. Príklady zahŕňajú tzv. kolená upratovačiek, tenisový lakeť, študentský lakeť alebo golfové plece.

Burzítída
Kĺbový zápal

Rozpoznajte burzitídu podľa týchto varovných príznakov!

Burzitída sa môže prejavovať rôznymi príznakmi, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od závažnosti zápalu a miesta postihnutia. Medzi najčastejšie príznaky burzitídy patrí:

  • Bolesť kĺbov rôznej intenzity: Môže sa objaviť akútna alebo chronická bolesť, ktorá sa zhoršuje pri pohybe kĺbu. Bolesť môže byť ostrá alebo tupá a môže obmedzovať vaše bežné činnosti.

  • Opuch, napätie a obmedzenie rozsahu pohybu: V dôsledku zápalu sa môže objaviť opuch v okolí kĺbu, ktorý spôsobuje pocit napätia a obmedzuje pohyb. Tento opuch môže byť viditeľný alebo hmatateľný.

  • Sčervenanie a zvýšená teplota kĺbu: Infekcia alebo zápal môže spôsobiť, že pokožka okolo postihnutého kĺbu sa sčervenie a môže byť teplejšia na dotyk. Tieto znaky sú často sprevádzané pocitom nepohodlia.

Ako zmierniť príznaky burzitídy? Účinné metódy na úľavu od bolesti a zápalu

Burzitída môže spôsobovať značné nepohodlie, ale existuje niekoľko účinných spôsobov, ako zmierniť jej príznaky. Tu sú osvedčené metódy, ktoré vám môžu pomôcť:

  • Prerušenie činnosti: Ak máte identifikovanú činnosť, ktorá vyvoláva zápal, je dôležité ju dočasne prerušiť. Dajte kĺbu čas na zotavenie.

  • Prikladajte ľadové obklady: Aplikácia ľadového obkladu na postihnutú oblasť po dobu 20-30 minút 3 až 4-krát denne môže výrazne znížiť opuch a bolesť.

  • Použitie kompresného obväzu: Zmiernenie bolesti a opuchu môže pomôcť aj nosenie kompresného obväzu. Ideálne je použiť ho na lakeť, koleno alebo iné postihnuté miesto.

  • Protizápalové lieky: Over-the-counter protizápalové lieky, ako sú ibuprofen alebo naproxen, môžu pomôcť zmierniť bolesť a zápal. Pred ich užívaním sa vždy poraďte so svojím lekárom.

  • Postupné zaťažovanie kĺbu: Po ústupe bolesti je dôležité začať kĺb znova postupne zaťažovať a zvyšovať jeho rozsah pohybu, aby ste predišli stuhnutiu.

  • Lekárska intervencia: Ak sa príznaky nelepšia, môže byť potrebné, aby lekár odsával nadbytočnú tekutinu ihlou a injekčne aplikoval kortikoid do postihnutého miesta, čo môže pomôcť rýchlejšie zmierniť zápal.

  • Antibiotiká: V prípade infekcie môžu lekári predpísať antibiotiká, ktoré rýchlo zmiernia zápal, opuch a bolesti.

Tieto metódy môžu pomôcť zlepšiť vaše pohodlie a podporiť rýchlejšie zotavenie. Vždy je však dobré poradiť sa so zdravotníckym odborníkom o najvhodnejšom postupe pre vašu konkrétnu situáciu.

Prevencia burzitídy: Ako predchádzať zápalu a ochrániť kĺby

Nerobiť opakované pohyby, ktoré vytvárajú mimoriadny tlak na určitý kĺb alebo časť tela. Pri sedení alebo kľačaní podkladať miesta, ktoré sa opierajú o zem, vankúšom alebo mäkkou podložkou. Zápal mazového vačku sa často rozvíja v málo pohyblivých kĺboch s ochabnutou svalovinou. Ťažkosti pomôže zmierniť strečing alebo posilňovanie.

Prevencia burzitídy je kľúčová pre zachovanie zdravia vašich kĺbov a zabránenie nepríjemným zápalom. Tu sú osvedčené tipy, ako sa vyhnúť tomuto problému:

  • Vyhnite sa opakovaným pohybom: Minimalizujte opakované pohyby, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na určité kĺby alebo časti tela. Zvážte zmenu techniky pri športových aktivitách alebo pracovných činnostiach.

  • Podporujte si kĺby: Pri sedení alebo kľačaní podkladajte miesta, ktoré sa opierajú o zem, vankúšom alebo mäkkou podložkou. To pomôže zmierniť tlak na kĺby a predchádzať ich preťaženiu.

  • Udržujte kĺby pohyblivé: Zápal mazového vačku sa často rozvíja v málo pohyblivých kĺboch s oslabenou svalovinou. Pravidelný pohyb a cvičenie sú dôležité pre udržanie flexibility a sily svalov okolo kĺbov.

  • Zahŕňajte strečing a posilňovanie: Rovnako dôležité je zahrnúť do svojej rutiny strečing a posilňovacie cvičenia, ktoré pomôžu udržiavať svalovú rovnováhu a pružnosť.

Zameraním sa na tieto preventívne opatrenia môžete výrazne znížiť riziko vzniku burzitídy a zabezpečiť si zdravšie a pohyblivejšie kĺby. V prípade akýchkoľvek ťažkostí je však dôležité konzultovať so zdravotníckym odborníkom, aby ste zabezpečili správnu diagnostiku a liečbu. Dbajte na zdravie svojich kĺbov a vyhnite sa zbytočnému nepohodliu!

Vyšetrenie na objednaný termín a bez čakania

Vyberte si termín a rezervujte cez Bookio a budete mať vyšetrenie bez čakania.

Spolupracujeme so všetkými poisťovňami

Záleží nám na každom našom pacientovi bez ohľadu výberu poisťovne.